<link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Roboto:wght@400;500;600;700&display=swap" rel="stylesheet">
Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 8хв

Как появились первые службы доставки еды?

Сьогодні у тому, щоб замовити їжу додому або в офіс, немає нічого дивного. Достатньо лише зателефонувати в службу доставки або зробити замовлення через інтернет. Послуга доставки їжі вдосконалюється з кожним днем, щоб клієнт міг без зусиль отримати готову їжу за вказаною адресою.

Необхідність такої послуги людство помітило ще в глибоку давнину, і з кожним роком цей напрямок розвивався, пропонуючи найзручніші рішення для покупців.

Історичні дані, як з’явилися служби доставки

Багато джерел стверджують, що перші служби доставки з’явилися на Заході в середині 50-х років минулого століття. Проте, якщо заглянути глибше, найбільш схожі на сучасні служби доставки виникли в Індії наприкінці XIX століття. Це були рознощики їжі “даббавала”. Їхня їжа розміщувалася у спеціальні металеві судки “дабба”. Система даббавал існує й донині лише з незначними змінами й не має аналогів у світі. Варто зазначити, що система позначень для координації дій рознощиків базується на візуальних символах і кольорі. При цьому ймовірність помилки становить не більше 1 разу на 6–8 мільйонів замовлень.

На Заході послуга доставки їжі набула масового поширення лише на початку XX століття, але активний розвиток цього ринку відбувся у 50-х роках. Популярності сприяло також розвиток засобів зв’язку — телефонів, а згодом і інтернету.

Здебільшого служби доставки почали з’являтися після Другої світової війни, коли планета поступово відновлювалася:

  1. В Америці перші служби доставки їжі з’явилися завдяки італійським емігрантам, які відкривали піцерії. Таку ж послугу згодом почали пропонувати мережі фастфудів.
  2. У таких країнах, як Японія, Південна Корея, Таїланд, Тайвань, Китай, почали створювати “спрощені” варіації традиційних страв — суші, локшину, салати тощо.
  3. У Європі великою популярністю користувалася не лише доставка піци, а й різноманітних закусок — бутербродів, сендвічів тощо.

Перші служби доставки їжі в Україні з’явилися в середині 90-х років, після розпаду Радянського Союзу. Але тоді інтернет ще не був у широкому доступі, тому їжу додому замовляли здебільшого телефоном або при особистому відвідуванні ресторану. У 2000-х роках почала розвиватися комбінована кухня — доставка піци, суші, ролів, бургерів з одного ресторану.

Еволюція доставки їжі

Зазвичай замовлення їжі додому або в офіс здійснюється за допомогою телефонного дзвінка або через інтернет. Онлайн-замовлення стало популярним у країнах, де добре розвинена інтернет-мережа. В останні роки Україна не відстає від найпрогресивніших держав. Замовити доставку їжі можна на сайті компанії, у мобільному застосунку, через месенджери або сайти-агрегатори. Способів безліч. Але найпопулярнішим усе ще залишається телефонний дзвінок безпосередньо до ресторану.

Разом із сервісами доставки розвивалася і упаковка для страв. Люди часто скаржилися, що замовлена їжа приїжджала холодною, а упаковка була незручною. Тому потрібно було придумати спосіб, щоб доставити їжу гарячою й зручною для споживання.

У 1960 році в штаті Мічиган було придумано упаковку для страв із картону. Їжа в ній не остигала так швидко, а коробки з гофрованого картону й донині використовують для доставки піци, суші, ролів та іншої їжі.

Найпопулярніші види упаковки для доставки їжі:

  1. Контейнери для локшини виготовлені зі спеціального паперу. Його особливість у тому, що він складається з трьох шарів – посередині щільний папір, майже картон, але білосніжний. З обох боків нанесене тонке поліетиленове покриття, яке захищає папір і їжу від взаємодії та розмокання. Таку упаковку можна використовувати для підігріву страв у мікрохвильовці.
  2. У певний період активно використовували пластиковий посуд, але сьогодні від нього відмовляються на користь захисту довкілля. Натомість картонну упаковку можна переробляти та використовувати повторно.
  3. Брендована упаковка також служить місцем для реклами. На ній може бути розміщений не лише логотип і слоган компанії, а й інформація про майбутні акції, знижки чи спеціальні пропозиції.

Кур’єри користуються спеціальними термосумками, які зберігають їжу гарячою без втрати смаку. У деяких сумках навіть є нагрівальний елемент, що не дозволяє стравам охолонути, навіть якщо кур’єр застряг у заторі.

Що сьогодні доставляють кур’єри кафе та ресторанів?

Послугою доставки їжі додому чи в офіс сьогодні вже нікого не здивуєш. У багатьох країнах ця послуга становить серйозну конкуренцію домашній кухні та традиційному харчуванню в кафе й ресторанах, а подекуди навіть витісняє їх. Замовити їжу телефоном або через інтернет простіше й швидше, ніж готувати самостійно.

Зробити замовлення у службі доставки їжі Вилки-Палки можна будь-яким зручним способом – через мобільний застосунок, на сайті чи через месенджери. У нашого оператора можна уточнити час доставки.

В онлайн-ресторані Вилки-Палки можна замовити найрізноманітніші страви японської, китайської, американської, італійської кухні, а також десерти й напої. Наше меню регулярно оновлюється, поповнюється не лише новими стравами, а й цілими розділами. Служба доставки їжі Вилки-Палки постійно розвивається, щоб наші клієнти залишалися задоволеними й ситими.

Написати нам speech-bubble-7-outline