<link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Roboto:wght@400;500;600;700&display=swap" rel="stylesheet">
Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 9хв

Водорості норі для суші - як вибрати, сорти, склад та корисні властивості

Приготувати суші та ролли у домашніх умовах зовсім не складно. Головне — навчитися правильно обирати якісні інгредієнти. У цій статті ви дізнаєтесь, як правильно вибирати норі для суші, на що звертати увагу та які взагалі існують сорти норі.

Склад і корисні властивості норі

Попри непрезентабельний вигляд, норі — дуже корисний продукт. Насправді норі — це паста з подрібнених червоних водоростей роду Porphira. Пасті надали форму найтонших листів за тією ж технологією, як виготовляють звичайний папір.

У норі, як і в інших морських продуктах, міститься велика кількість корисних речовин — вітамінів, мікро- та макроелементів. Всупереч поширеній думці, що в норі багато йоду, варто зазначити, що в ламінарії (морській капусті) йоду значно більше. Але зате в норі міститься кобаламін — одна з форм вітаміну В12. А його майже неможливо зустріти у рослинному вигляді.

Норі містять вітаміни А і С, вуглеводи, рослинні протеїни та мінерали — йод, кальцій, залізо і фосфор. Рекомендується вживати норі при захворюваннях щитоподібної залози, атеросклерозі та варикозному розширенні вен. Регулярне вживання морських водоростей зміцнює серцево-судинну систему. Широкий спектр водо- та жиророзчинних вітамінів, зокрема фолієвої кислоти, та амінокислот у поєднанні з низькою калорійністю роблять продукт дієтичним.

Проте існують і протипоказання до вживання норі. Це, насамперед, вагітні жінки та люди з непереносимістю йоду. Оскільки в нашій країні норі зазвичай вживають у вигляді суші та роллів, вагітним слід бути особливо обережними й замовляти їжу виключно у перевірених службах доставки.

Які бувають сорти норі

Існує 4 сорти норі, які розрізняють і маркують за кольорами та літерами латинського алфавіту. Найвищим і найкращим за якістю є сорт Gold, або A. Деякі виробники не хочуть «зізнаватися», що виготовляють норі не найкращої якості, і тому роблять маркування, яке не відповідає дійсності. Тож покупцеві доводиться орієнтуватися на зовнішні характеристики продукту. У таблиці наведено головні ознаки сортів норі:

Маркування за кольором Маркування за літерою Зовнішній вигляд Призначення
gold a

 

з блискучого боку відливає золотом, лист без дефектів, краї рівні, як у якісного паперу, розподіл пасти рівномірний. Пластина гнучка, легко рветься, з йодистим ароматом підсмаженої водорості.

для приготування ролів і суші
silver b сріблястий відлив, допустимі незначні дефекти, решта ознак як у категорії А. для приготування суші та ролів
red c червонуватий відлив, можливі дефекти пластини, «бахрома» по краях, жувальна властивість гірша. для суші та ролів, але якість страви буде гіршою. Краще використовувати у салатах чи супах.
green d зелений відлив, часті дефекти пластини, важко рветься, важко жувати. для використання у подрібненому вигляді в супах і салатах або як спецію. Для суші не підходить.

Як вибрати норі для суші

Вибрати якісні норі для суші непросто, адже у наших магазинах зазначений сорт на упаковці не завжди відповідає дійсності. Готувати роли вдома з норі нижче категорії B просто немає сенсу. Тому намагайтеся обирати лише якісні норі. Іноді на упаковці є прозоре «віконце» без написів, і цим обов’язково слід скористатися:

  • оцініть рівномірність пласта, піднісши упаковку до світла;
  • спробуйте зігнути сухий лист і злегка скрутити — він має бути еластичним;
  • перед приготуванням перевірте на смак: «гумові» норі для суші не підходять.

Краще ще раз сходити до магазину за іншою упаковкою норі, ніж зіпсувати готову страву, особливо якщо вона готується до свята.

Навіть якщо вам здається, що купити велику пачку норі на 100 листів вигідніше, не робіть цього, якщо найближчим часом не збираєтесь використати всі. Відкрита пачка норі швидко висихає та втрачає еластичність. Навіть якщо це норі класу А, для ролів вони вже не будуть придатні. Такі пачки вигідно купувати службам доставки, ресторанам і кафе.

Якщо ж удома залишилося кілька листів норі й вони встигли висохнути, не засмучуйтесь. Є багато інших страв, де цілісність і еластичність не такі важливі.

Наприклад, висохлі листи норі можна використати для приготування рибного супу. Це додасть пікантності страві й дозволить використати дорогий і корисний продукт. Із залишків також можна приготувати просту закуску без вуглеводів і холестерину.

Кілька цікавих фактів про норі

  • За даними істориків, вперше їх почали вживати ще у VIII столітті до н. е. Тоді ці дари моря подавали у вигляді пасти.
  • Норі використовували як «валюту» для сплати данини імператору.
  • У Японії можна купити три види морських «рослин»: норі-маки (для ролів, десертів і рисових кульок), яки-норі (для супів, других страв і закусок) та ава-норі (як приправу).
  • Над узбережжям Токіо височіє пам’ятник «Мати моря». Постамент присвячений ботаніку Кетлін Дрюбейкер. Ця жінка у ХХ столітті відкрила секрет розмноження норі. Це відкриття докорінно змінило методику вирощування водорості.
  • Відомі суші-майстри перед використанням прогрівають листи норі над слабким вогнем, щоб надати більш насиченого смаку й аромату.

Норі, як і інші морепродукти, входять до щоденного раціону жителів Японії. Як відомо, національна кухня Країни Вранішнього Сонця ґрунтується на трьох основних «китах»:

  1. Якісні натуральні інгредієнти.
  2. Гармонійне поєднання смаку та зовнішнього вигляду страви.
  3. Користь для організму.

Цей продукт повністю відповідає всім трьом принципам, що робить його основою багатьох японських страв. В онлайн-ресторані Вилки Палки кухарі при приготуванні суші та ролів використовують норі лише найвищої якості. Ми пропонуємо замовити суші та роли в Одесі недорого з доставкою у будь-який район міста та передмістя.

Написати нам speech-bubble-7-outline