<link href="https://fonts.googleapis.com/css2?family=Roboto:wght@400;500;600;700&display=swap" rel="stylesheet">
Кошик
Тут пусто.
Додайте страву у корзину
Час читання: 8хв

7 цветов в японской кухне. Какие цветы японцы употребляют в пищу

Лосось, креветки, білосніжний рис, локшина, гострі соуси - такими інгредієнтами японської кухні вже важко здивувати вибагливих європейців. Не дивують навіть страви з чорнилом каракатиці та «танцюючими» восьминогами. Та японська кухня й далі надихає.

У всьому світі знають, наскільки японці люблять квіти. Чого варте лише всесвітньо відоме цвітіння сакури. На честь цієї величі навіть створили один із найфеєричніших фестивалів на планеті. Помилуватися цвітінням сакури приходять не лише японці, а й з’їжджаються туристи з усього світу. 

А яке ж відношення квіти мають до японської їжі?

В Японії до суші, ролів, локшини та інших страв можуть подати квіти, які є їстівними. У приготуванні японських страв використовують цілих 45 видів квітів! Подивімося, які квіти в японській кухні використовують найчастіше.

1. Сакура

Сакура є національним деревом Японії, її гордістю та символом. Але виявляється, сакурою в Японії не лише милуються, а й із задоволенням уживають у їжу. Квітки використовують як приправу та натуральний барвник.

У японській кухні сакуру використовують у найрізноманітніших стравах і напоях:

• у десертах - моти, желе, морозиво;
• у напоях - чай, лимонад, саке з ароматом сакури;
• у випічці - листя для обгортання солодощів;
• у солоних стравах - мариновані пелюстки до рису та риби;
• у рисі - для легкого рожевого відтінку й аромату.

Тим, хто вже поспішає до Японії збирати квітки сакури для їжі, поспішаємо пояснити. В їжу використовують лише махрову сакуру з багатьма пелюстками. Якщо не хочете ризикувати, наївшись неїстівних квіток сакури, можна замовити рол “Сакура”.

3. Хризантема

Найбільш корисною вважають зелень - стебельця та листя. Їх уживають у сирому вигляді. Самі квітки використовують для приготування страв - суші, салатів, тушкують з овочами й навіть варять супи. Якщо вам піднесли чашку японської горілки з хризантемами, це означає, що вам бажають здоров’я, довголіття та добробуту. Це знак великої поваги й пошани.

3. Шисо

В усьому світі цю рослину знають як перилу, або японську петрушку. Насправді це один із різновидів м’яти. У деяких країнах шисо їдять безпосередньо після їжі, адже завдяки м’ятному смаку можна освіжити подих. Однак японці пішли далі та використовують м’яту як приправу разом із васабі. Єдине - шисо вживають виключно в сирому вигляді. Часто шисо є незамінним інгредієнтом для коктейлів, як на картинці - японський коктейль юдзу.

4. Японська жимолость 

Жимолость - медоносна рослина, завдяки чому поширюється насичений медовий аромат. Японці й навіть китайці квітки жимолості використовують як приправу. Також відзначають чудові лікувальні властивості жимолості. Але не всі квітки можна вживати в їжу. У нашій країні росте зовсім не той сорт жимолості, який можна використовувати для приготування страв. 

5. Роза та фіалка

Багато хто знає, що пелюстки цих квітів часто додають у чай. В японській кухні розу та фіалку використовують у багатьох стравах для надання аромату та вишуканого вигляду:

• у десертах - пелюстки додають у желе, моти та тістечка;
• у напоях - готують чай, лимонад і сиропи з ароматом рози або фіалки;
• у морозиві - використовують ефірні олії та квіткові екстракти;
• в оздобленні страв - свіжі пелюстки прикрашають солодощі та святкові страви;
• у цукрі та солі - ароматизовані суміші застосовують для подачі десертів і фруктів.

Японці вважають ці квіти повноцінними інгредієнтами багатьох інших страв. Вони - частина салатів, локшини, а для сетів і ролів - оригінальна прикраса.

6. Умебосі

Умебосі - це традиційні японські мариновані сливи, відомі своїм кисло-солоним смаком і яскравим ароматом. Їх використовують не лише як закуску, а й як інгредієнт для безлічі страв:

• у рисових кульках оніґірі - кладуть одну сливу всередину як начинку;
• у бенто - додають для контрасту смаків і як природний консервант;
• у соусах і заправках - використовують м’якоть для додання кислинки;
• у чаях і напоях - додають трохи умебосі для освіжаючого смаку;
• з кашами та рисом - подають як гарнір до традиційних японських сніданків.

Умебосі цінують не лише за незвичний смак, а й за користь для здоров’я. Вони сприяють травленню, допомагають відновити сили та вважаються природним антисептиком. Завдяки яскравому смаку навіть невелика кількість цих слив надає стравам насиченості й характерного японського акценту.

7. Красодень (лілейник)

Додають у гарніри або використовують для оздоблення ролів завдяки тому, що бутон дуже соковитий і ніжний. У сушеному вигляді застосовують як приправу. У чому головна особливість цієї квітки? У тому, що вона цвіте всього один день!

Якщо ви все ж віддаєте перевагу класичним суші та ролам, ми з радістю їх вам запропонуємо. Замовити суші та роли можна в нашому онлайн-ресторані Вилки-Палки з доставкою по Одесі та в передмістя.

Обирайте класичні роли на свій смак:

  • Класик;
  • Рол Філадельфія;
  • Кімчі Рол;
  • Окінава;
  • Філадельфія Люкс;
  • Унаґі Нью Рол;
  • Інь-Янь;
  • Ікура;
  • Ебі Рол;
  • Рол Каліфорнія;
  • Рол Дракон;
  • та інші.

Замовивши їжу у нас, ви зможете не лише смачно поїсти, а й підняти собі настрій, а отже життя стане кращим. Обрати суші та інші страви можна на нашому сайті.

Написати нам speech-bubble-7-outline